Sinds oudsher zijn er talloze investeerders die muntwaarde omzetten in goud. Om te weten te komen of Bitcoin het nieuwe goud is, moeten we dus analyseren wat de functie van goud vandaag in de markt is en ons afvragen welke functie Bitcoin hier tegenover stelt.

Goud is een geliefkoosd edelmetaal wereldwijd. Velen vinden het mooi en gebruiken het om juwelen te vervaardigen of als versiering in interieurs. Zo is bladgoud een unieke toepassing waarbij goud tot een dikte van 0,0001 mm wordt gehamerd. Het wordt gebruikt om allerhande voorwerpen van een aantrekkelijk uiterlijk te voorzien, zoals afwerking van meubilair, beelden en geveldecoratie. Anderen zien in goud het technologische nut als geleider. Voor het verbinden van micro-elektronica is materiaal nodig dat goed elektriciteit geleidt, niet roest, niet reageert met andere onderdelen en ook nog eens gemakkelijk is om mee te werken. Goud bevat al deze eigenschappen en is daarin uniek en dus onvervangbaar gebleken in mobiele telefoons, home mediasystemen en elektrische wagens. In 2015 bevatten de Europese wagens samen zo’n 400 ton goud. Maar vooral: de afgedankte voertuigen dat jaar bevatten samen 20 ton goud, dat overigens niet werd gerecycleerd. Er blijft dus wereldwijd een grote vraag, onafhankelijk van modegrillen en trends.

Bitcoins daarentegen zijn geliefkoosde stukjes code. Je kunt er niets mee versieren, maar als bekendste en eerste cryptomunt luidt Bitcoin een nieuw technologisch tijdperk in. De toekomst van blockchain draait om veiligheid en veilige data-transacties in het web3.0- en industrie4.0- tijdperk. Deze mooie termen worden gebruikt om een samenleving te beschrijven die grotendeels digitaal wordt ondersteund. In deze samenleving is gebruiksvriendelijkheid en snelheid van data-transacties belangrijk. Denk aan analyse van camerabeelden op snelwegen. De analyse verloopt digitaal, maar dient ook rekening te houden met data-veiligheid. Veiligheid inzake privacygevoelige gegevens, maar ook betrouwbaarheid en ongewilde onaanpasbaarheid van buitenaf. De blockchain speelt een belangrijke rol in het doorgeven van data tussen diverse instanties en applicaties en biedt garantie in de betrouwbaarheid en juistheid van die data. Het is hierbij belangrijk te weten dat de Bitcoin blockchain traag en log opereert. Technologisch gezien is het dus minder interessant in gebruik dan andere nieuwere blockchain technologieën, zoals Solana of Polygon.

De Bitcoin dankt zijn waarde dus aan marktvraag, net zoals goud of andere investeringsmiddelen. Bitcoin is een veelgevraagde cryptomunt en beslaagd ongeveer de helft van alle waarde wereldwijd in de cryptomarkt. De munt heeft een enorme symbolische waarde als eerste blockchain technologie. In Nederland waren er in 2021 zo een 200 bedrijven die hun producten te koop aan prijsde en hiervoor Bitcoin accepteerden. Anno 2022 is het dus zeker een interessant beleggingsmiddel. Of Bitcoin de waarde van goud zal overnemen, zal de toekomst echter uitwijzen. Rationeel gezien, lijkt het binnen afzienbare tijd dat de technologische sector eerder voor alternatieven zal kiezen.

Wil je graag veilig Bitcoins kopen? Creëer hier een account bij een erkend en veilig platform. Zoek daarbij naar betrouwbare consumentenlabels zoals trustpilot. In Nederland en België wordt anycoin direct meer en meer gebruikt als veilig en lokaal crypto-verhandelplatform.