Mode inspiratie en een gezellige filmavond, twee vliegen in één klap? Dan zijn modefilms een grote aanrader. Voor een echte fashionista, de creatieve dromer of een stille genieter van de drama rond mode: er is wel iets voor iedereen. Dit is alvast onze top 4.

The Devil Wears Prada

Deze iconische fashion film kan niet ontbreken op dit lijstje. Met een knaller van een cast van Meryl Streep, Anne Hathaway, Stanley Tucci en Emily Blunt, vertelt regisseur David Frankel het verhaal over hoe het er achter de schermen aan toe gaat bij grote modemagazines. Wat is de belangrijkste les uit de film? Naast dat “flowers for spring” echt niet baanbrekend zijn, is het misschien wel dat de kracht van mode toch wel zit in hoe we onszelf erin kunnen vinden. Wil je graag een look van de film recreëren? Denk dan aan de iconische Chanel look met baret van Andy of Miranda’s all-black outfit met gouden Prada zonnebril als knipoog natuurlijk.

Coco before Chanel

Heerlijke klassieker die eerder een historische en nostalgische feel heeft dan de populaire, Amerikaanse toon van The Devil Wears Prada. De film vertaalt de biografie van Coco Chanel naar het grote scherm in een elegante en diepgaande manier en de kledingkeuzes van costume designer Catherine Leterrier zijn om van te smullen. Een echte aanrader voor een classy night!

House of Gucci

Nieuwer, maar zo populair: House of Gucci. Terwijl de film eerder focust op de perikelen van de familie Gucci, is het ook een flamboyant, sfeervol en dramatisch verhaal waar mode, rijkdom en roem de hoofdrol spelen. In de film schittert Lady Gaga in bontjassen, fluwelen jurken en trendy trenchcoats. De 80s stijl met patronen, hoofddeksels en figure-hugging jurken is weer helemaal terug: denk maar aan de nieuwste Gucci blazers in fel groen of velvet rood. Voor drama, karakter en een knipoog naar Italië moet je bij Gucci zijn.

Miss Congeniality

Strikt genomen geen modefilm, maar we moesten hem wel toevoegen aan dit lijstje. De ware metamorfose van de FBI agent naar ‘Gracie Hart’ naar Miss-kandidate ‘Gracie Lou Freebush’ is échte mode cinema. Een feel good film waar je helemaal je eigen boodschap uit kan halen: is mode een vorm van self-care en zelfliefde? Of kan de wereld van beauty heel wat pit en persoonlijkheid à la Gracie Hart gebruiken? Hoe dan ook dromen wij al helemaal weg van dat lila bodycon kleedje.

Welke film kies jij wanneer je weer niet weet wat je moet aantrekken?