Misschien de meest gestelde vraag rondom het krijgen van een hypotheek is toch wel de vraag: hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Er is hier geen eenduidig antwoord op te geven. Maar wat we wel kunnen doen is jou laten zien op welke 5 punten je moet letten wanneer je een hypotheek wilt krijgen.
Een hypotheek is een lening die je aanvraagt bij een bank. Met een hypotheek kun je een woning kopen. Het is – helaas – niet zo dat je een woning vindt en dan naar de bank gaat om te vragen om een zakgeld. Het proces zit iets anders in elkaar. Het is daarom juist goed om vooraf even te googlen op maximale hypotheek berekenen. Dan kan je vooraf een indicatie krijgen van hoeveel je kan lenen. Maar in gesprek gaan met een hypotheekadviseur is ook een goede eerste stap.
Als je een hypotheek wilt aanvragen dan wordt er op een aantal dingen gelet. Deze dingen zijn:
- Je geboortedatum
- Het inkomen dat je hebt
- Soort werk dat je doet
- Of je alleen een woning koopt of samen
- Welke financiële verplichtingen heb je nog meer?
Laten we eens dieper in gaan op deze punten.
Je geboortedatum
Wanneer je bent geboren willen banken niet weten om op je verjaardag een taart te kunnen sturen. Maar ze willen het wel weten. Dit is vooral van belang als je iets meer op leeftijd bent. Wil je bijvoorbeeld een woning kopen en ga je binnen 5 jaar met pensioen dan kan het invloed hebben op je hypotheek.
Wat is je inkomen?
Uiteraard is dit een belangrijk punt. Want hoeveel je straks per maand kunt missen voor je hypotheek is ook afhankelijk van hoeveel je straks kunt lenen. Vaak wordt dit gemeten op basis van je bruto jaarinkomen.
Wat voor soort werk doe je?
Er wordt niet direct gekeken naar het verschil tussen een arts en een loodgieter. Maar er wordt wel gekeken naar wat voor een contract je bijvoorbeeld hebt. Een flexwerker of startende ondernemer brengt meer risico met zich mee dan iemand die een vastcontract heeft.
Koop je samen of alleen een woning?
Ook dit punt heeft weer alles te maken met de manier waarop jij straks je financiële verplichtingen kunt waarborgen. Want als je samen een woning koopt, ben je ook samen verantwoordelijk voor de financiële plichten. Hierdoor kun je ook samen de maandlasten dragen. Met als resultaat dat je vaak een duurdere woning kunt kopen dan wanneer je alleen een woning koopt.
Zijn er nog andere financiële verplichtingen?
Omdat je maandelijks geld moet betalen voor je hypotheek, wordt er voordat je een hypotheek afsluit ook gekeken naar je financiële verplichtingen. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een studieschuld of alimentatie? Hierdoor kan de hoogte van je hypotheek lager uitvallen dan je misschien had gehoopt. Dit geldt ook voor schulden die nog openstaan bij het BKR. Alles wordt meegenomen in die ene belangrijke vraag: hoeveel geld mag ik lenen voor een woning.