Seks, er rust in de deze maatschappij nog een groot taboe op dit onderwerp. Maar waarom zou het niet openlijk besproken mogen worden? Het is nu eenmaal een feit dat je seksleven verandert door de jaren heen en afhangt van de levensfase waarin je je bevindt. In dit artikel lees je meer over de evolutie van je seksleven.

Jong veulen

Je bent jong en je wilt wat. Vanaf de leeftijd van 16 jaar beginnen de hormonen op te spelen en krijgen jongeren een gezonde seksuele interesse. Ze zijn nieuwsgierig naar het menselijk lichaam en wat ze er allemaal mee kunnen uitspoken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat jongeren in hun puberteit beginnen te experimenteren en met verschillende personen het bed delen. Zoek je iemand van hetzelfde geslacht of ben je hetero? Wat vind jij fijn tussen de lakens? Allemaal zaken die grondig onderzocht moeten worden. En ook het uittesten van seksspeeltjes hoort daarbij. Wat verkies je? Een kunstvagina, een dildo, een vibrator of mag het wat extremer en test je graag een buttplug uit? 

Honeymoon

Nu de ‘wilde jaren’ achter de rug zijn en je dé partner gevonden hebt die helemaal bij je past, ben je klaar om je te settelen. Jullie kennen elkaar door en door en ook in bed weten jullie intussen van elkaar wat jullie fijn vinden en wat niet. Je kent elkaars gevoelige plekjes en vindt het zalig om uren samen in de slaapkamer door te brengen. De huwelijksnacht is dan ook iets waar je naar uitkijkt, net als de honeymoon. Met de liefde van je leven doe je niks liever dan de liefde bedrijven.

Baby fever

Gelukkig getrouwd en helemaal gesetteld? Dan is het – volgens het traditionele plaatje toch – tijd om aan kinderen te beginnen. De ene raakt al sneller zwanger dan de ander, dus misschien moeten jullie nog wat meer ‘oefenen’. Eenmaal de baby er is, heeft dat een enorme invloed op je relatie én seksleven. Jullie zijn minder seksueel actief door de vermoeidheid. Het is dus even zoeken naar een manier om hiermee om te gaan en opnieuw plezier te vinden in de slaapkamer.

Midlife crisis

Intussen zijn de kinderen groter en gaat het leven zijn gangetje. Je bent de 40 gepasseerd en stelt je wel eens de vraag ‘is dit het nu?’. Een midlife crisis noemen we dat wel eens. Je hebt veel minder seks dan vroeger en jij en je partner leven bijna als broer en zus. Denk je dat het gras groener is aan de overkant? Think again. Praat hierover met je partner in plaats van na te denken over seksuele uitspattingen buiten je huwelijk.

50+

Hoe je het ook draait of keert, bij ouder worden hoort ook een lichaam dat verandert. Mannen krijgen bijvoorbeeld moeilijker een erectie, vrouwen hebben dan weer een verminderd libido of last van vaginale droogte. Voor deze kleine probleempjes zijn allemaal oplossingen te vinden, want waarom zou je op oudere leeftijd niet meer van seks kunnen genieten? De regel hier is kwaliteit boven kwantiteit. Je hebt al heel wat ervaring en weet dus wat je wil, ook in bed. Nu de kinderen uit huis zijn, kunnen jullie opnieuw meer tijd maken voor elkaar. Ook in de slaapkamer.