Moderne gokkasten en de oudere meer traditionele gokkasten zijn niet met elkaar te vergelijken. Slotmachines zijn al bijzonder oud, maar de oude symbolen zie je nog altijd terug in de online gokkasten of de modernere gokkasten in een casino. Alle symbolen hebben een functie. In dit artikel lees je meer over de symbolen op een gokkast. 

De functies van de symbolen kunnen enorm verschillen. Zo krijg je bij de ene toegang tot een bonusronde en zijn er ook waarbij het de bedoeling is om zo veel mogelijk op een rij te krijgen. Het is misschien moeilijk om al deze symbolen bij te houden en daarom is het goed om het onderscheidt tussen verschillende symbolen te weten. Je leest ze hieronder. 

Wild symbolen 

Natuurlijk ken je inmiddels ook verschillende wild symbolen op een slotmachine. De meeste van de Wild symbolen werken als een joker en kunnen ieder symbool worden tegelijk. Hij vervangt dus een ander symbool en zorgt ervoor dat je alsnog prijzen pakt. Er zitten hier echter wat regels aan. Zo geldt dit niet voor scatter en bonus symbolen. Ook zijn er online slots die spelen met random wild symbolen of floating wild symbolen. Bij deze kan het zijn dat de wild symbolen langere tijd op dezelfde plek blijven hangen. 

Bij sommige spellen kan je nog meer winst maken door bijvoorbeeld een multiplayer symbool. Deze kan ervoor zorgen dat jij een dikke winst pakt van soms wel 5 keer meer. Naast deze zijn er nog meer verschillende variaties p deze symbolen. 

Scatter symbolen 

Deze symbolen zijn super wanneer je er twee of meer van krijgt in het spel. Het maakt dan niet uit in welke volgorde ze staan om een prijs te pakken. Zo hoeven ze dus niet in een rij te staan als ze maar tevoorschijn komen. Het nadeel is wel dat er maar één scatter symbool per rij is. Zo komt het dus dat je maximaal het aantal rollen aan scattters kan pakken. Daarnaast zijn er ook scatter symbolen die geen geld uitkeren maar waarmee je gratis spins kan krijgen. Zo is dit dus een symbool die je zeker in op je rol wil hebben. 

Bonus symbolen 

Het starten van een bonusronde kan vaak als je een bonus symbool treft. Ze lijken in dat opzicht veel op scatter symbolen. Je hebt er pas wat aan als je er meerdere tegelijk hebt. Wanneer je drie van deze symbolen of meer hebt dan start de bonusronde. Het kan ook zijn dat je er maar liefst vijf tegelijk krijgt. Dan word je vaak extra beloond omdat bij drie de extra bonusronde al ingaat. 

Het nadeel van bonus symbolen is alleen dat ze vaak in de weg staan voor goede combinaties. Hierdoor pak je misschien wel een extra spin, maar zal je niet snel op de hoge bonussen uitkomen. Wil je daarom meer pakken dan is het slim op een gokkast te vinden zonder bonus symbolen op de rollen. 

Standaard symbolen 

Deze hoeven we eigenlijk niet uit te leggen, maar we zullen er toch iets over vertellen. De standaard symbolen zorgen ervoor dat je uitbetaald krijgt wanneer je meerdere symbolen op een winlijn krijgt. Het maakt niet uit wat voor thema gokkast deze symbolen hebben altijd dezelfde uitwerking. Er zijn ook veel slots die werken met dezelfde standaard symbolen als jaren geleden. Dit zijn bijvoorbeeld de kersen, 7’s en BAR. 

Multiplier symbolen 

Als laatste in de rij hebben we de multiplier symbolen. Deze zorgen ervoor dat je je winst verdubbeld krijgt. Zo is alleen het vereiste dat je ze op een winlijn draait. Anders dan maak je de winst ook niet. Soms kan dit oplopen tot wel een multiplier van 8x. Dit is natuurlijk afhankelijk van de gokkast waar je op speelt. 

Verschillende combinaties op een slotmachine

Er zijn veel verschillende combinaties op slotmachines mogelijk. Vroeger zaten er zo’n tien verschillende symbolen op een rol. Je had dan drie rollen en dit kon al zorgen voor duizenden verschillende combinaties. Tegenwoordig heb je gokkasten met wel meer dan 1000 verschillende symbolen op een rol. Vermenigvuldig dit met 3 tot 5 en je kan miljoenen verschillende combinaties maken. Echter spant één gokkast de kroon. Deze heeft maar liefst meer dan 50 miljoen verschillende combinaties die mogelijk zijn. 

Hiervoor bestaan overigens geen regels, iedereen mag zelf weten hoeveel rollen hij of zijn wil en hoeveel symbolen er op een rol zitten. Voor jouw winkansen kan het wel wat betekenen dus is het goed opletten geblazen. 

De allereerste symbolen

Wist jij dat de allereerste symbolen waren gebaseerd op het kaartspel. Je kreeg dus een harten, ruiten, schoppen en klaver. Daarnaast zat er ook een hoefijzer op voor geluk, en een fluitje. Maar de meer bekendere symbolen zijn toch de kersen, 7’s en BAR. We hebben het dan natuurlijk over een fruitautomaat. 

Populaire spellen en symbolen 

Tegenwoordig proberen ze flink in te spelen op je gevoel door verschillende gokkasten te maken met speciale thema’s. Zo zijn er gokkasten die helemaal voorzien zijn van het Game of Thrones thema. Ook zijn er thema’s als Harry Potter of spiderman. Dit is allemaal om jou natuurlijk naar de gokkast toe te trekken. Maar we verklappen je een geheimpje: deze gokkasten betalen vaak het minste uit. Je kan dus het beste gewoon kiezen voor de traditionele en klassieke gokkasten om met zo veel mogelijk winst naar huis te gaan.