Woonprogramma’s zijn ontzettend populair en als je van interieur houdt, zijn er een paar Belgische shows die je echt moet zien! Er zijn tegenwoordig een heleboel programma’s waar architecten hun creativiteit hun gang laten gaan en zelfs waarom koppels een huis kopen zonder ook maar even te gaan kijken. Best wel spannend om naar te kijken. Daarom hebben we de volgens Epoxywinkel drie leukste voor je op een rijtje gezet. Deze mag je echt niet missen!

Ons huis/Nieuw huis

In het VRT1-programma "Ons huis/nieuw huis" gaan interieurarchitect Ken en vastgoedmakelaar Kristien de uitdaging aan om acht koppels te helpen die niet meer gelukkig zijn met hun huidige woning (dit is vaak herkenbaar voor veel mensen en daarom ook zo leuk om naar te kijken). Verspreid over Vlaanderen bekijken ze de opties: de ene helft van elk koppel ziet een verbouwing als oplossing, terwijl de ander liever verhuist voor een frisse start. Er worden verschillende bedrijven ingeschakeld om bijvoorbeeld een nieuwe epoxyvloer te leggen of de meubels eens flink om te gooien. Een woning speelt een centrale rol in het leven van de Vlamingen, het is een plek om tot rust te komen en je thuis te vloeren. Maar wat als die plek niet meer voelt als thuis? Blijven de koppels in hun woning of vertrekken ze?

Kopen zonder kijken

De Belgische versie van 'Kopen Zonder Kijken', oorspronkelijk 'Blind Gekocht', zorgt voor een nog spannendere en intensere kijkervaring dan de Nederlandse variant. In België is de aanpak anders: waar Nederlandse afleveringen meestal één stel volgen, wordt in Vlaanderen de boel flink opgeschud. De spanning begint al wanneer de deelnemers hun nog te verbouwen huis voor het eerst zien. Hoe komt het eruit te zien? Komt er een epoxy vloer? Een groene tuin? Makelaar Béa en stylisten Bart of Kelly kijken in het geheim toe en krijgen vaak flink wat kritiek te verduren. Dit zorgt echt voor hilarische situaties. 'Blind Gekocht' kenmerkt zich door de diverse deelnemers. Je ziet hier alleenstaande moeders tot grote gezinnen en stellen met groene dromen. Waar Nederlandse kandidaten vaak onrealistische verwachtingen hebben, worden in Vlaanderen illusies flink doorbroken en ook het Belgische vastgoed ontsnapt niet aan scherpe kritiek. Met een geweldige presentator en de leukste momenten, zoals een 'te koop'-bord dat tijdens de opnames in de tuin wordt geplaatst, biedt 'Blind Gekocht' een onvoorspelbare en boeiende kijkervaring die zelfs de kritische kijker zal boeien.

Huis gemaakt

Negen jonge koppels tonen hun verbouw vaardigheden door drie verlaten pareltjes van vastgoed in Vlaanderen volledig en duurzaam te renoveren. De avonturen van de koppels in Kortrijk en Laakdal worden als eerste belicht, en hun verhaal neemt meteen een verrassende wending. Met de belofte 'verbouw een huis en win een thuis', zetten gemotiveerde koppels alles op alles om de ultieme prijs te winnen: een eigen huis, helemaal gratis. In het populaire VTM-programma 'Huis Gemaakt' begonnen zes koppels aan de uitdaging om binnen enkele maanden een huis te renoveren, met de kans om er daarna kosteloos te wonen. Van deze zes bleven er nog drie over, waaronder Anouk en Martin die het huis in Aalst renoveerden. Wie won 'Huis Gemaakt' 2024? Het was bloedstollend spannend, maar na een nek-aan-nek finale hebben Ana (32) en Enis (36) uit Antwerpen het derde seizoen gewonnen. “We zijn ontzettend trots dat we dit voor onze kinderen hebben kunnen bereiken”, zegt het stralende koppel. Welk programma kijk jij?